0511 - 46 12 12
Frisia Bergum

“Ik heb ervoor gestreden om te kunnen werken”

"Ik wilde leven"

“Vroeger sportte ik 5 dagen in de week. Nu moest ik opnieuw leren ademhalen. Mijn longen waren op.” Reiny’s leven hing in die tijd aan een zijden draad. “Het gif had de werking van mijn zenuwstelsel verstoord. Ik had veel pijn en wist lange tijd niet of het ooit beter met me zou gaan. Alles was onzeker. Wel was ik vastberaden: ik wilde leven. Dat zag ik helder. Werk betekende voor mij leven. Ik wilde niet afgekeurd worden. Strijden, dat is wat ik in die jaren deed.” Dat hij buiten ging werken, was bijna onvermijdelijk. “Ik moest wel, vanwege mijn longen. Het werd me eerst nog afgeraden, omdat zelfs het stof in de lucht nog een reactie kon veroorzaken. Maar ik voelde aan dat buiten werken me zou kunnen helpen. Eerst heb ik stage gelopen bij de gemeente. Later ben ik in dienst gekomen bij een hoveniersbedrijf. Pas na een jaar of 10 sinds het begin van mijn ziekte was ik grotendeels hersteld. Het was een lange weg.”

"Hij heeft zich altijd aan zijn afspraken gehouden"

“Achteraf vind ik het wonderlijk dat ik nooit eerder had nagedacht over een baan in het groen”, zegt Reiny. “Het past helemaal bij me. Het ruimtelijke, de vrijheid, elke dag nieuwe mensen en locaties. Nooit heeft het me verveeld. Dat zit hem voor mij in de binding met collega’s en klanten. Ik ben natuur in de loop der jaren gaan waarderen, maar het samenwerken is wat me dreef.” Sinds 1999 werkt hij bij Groenservice, dat toen net zijn deuren opende in Groningen. “Ik weet nog dat ik een paar sollicitaties had lopen, maar dat ging stroef. Op het laatste moment had ik zelfs nog een baan afgezegd omdat de werkgever spelletjes met me speelde. Ik koos voor Frisia omdat ik vertrouwen kreeg bij baas Willem (Willem Douma, de eigenaar van Frisia Groep). En na al die jaren moet ik zeggen: hij heeft zich altijd aan zijn afspraken gehouden.”

De eerste stenen leggen

Die eerste jaren bij Groenservice Noord waren bijzonder, weet hij nog. “Het bedrijf moest opgebouwd worden. We begonnen met een paar man. Ik heb veel verschillende mensen geïntroduceerd, sommigen werken er nog. Het voelt goed dat ik heb kunnen helpen om de eerste stenen te leggen.” Bijzonder waren ook de opdrachtgevers. Reiny: “Met Johan Harmanny heb ik jarenlang het onderhoud gedaan bij percelen van Henk Koop, van Koop Tjuchem. Het waren aparte objecten en we kwam daar wekelijks. Het moest allemaal op AA-niveau zijn, dat zag je in die tijd bijna nergens. Alles spic en span.”

"Altijd behandeld als één van hen"

Op andere plekken waren het met name de mensen en de relaties die een extra dimensie gaven. “Bij het Alfa College in Groningen doe ik al 24 jaar het onderhoud. Wat ik mooi vind, is dat ik altijd ben behandeld als één van hun. Ik ken iedereen. In 2010, in de financiële crisis, was het de vraag of het contract nog wel overeind kon blijven. Ze zeiden toen: wat er ook gebeurt, we gaan met jou verder.” Heeft hij wel eens overwogen om als zzp’er verder te gaan? “Misschien gek, maar ik ervaar in dienst juist veel meer vrijheid. Ik ken ze hoor, zzp’ers die op zaterdagen en in vakanties werken. Dat is niets voor mij.”

"Extra betekenis aan mijn werk"

“Ik voel me soms een Griek”, zegt hij met een grijns. “Mijn vrouw en ik zijn er jarenlang op vakantie geweest. Mensen zijn er ontspannen, rustig en vriendelijk. Je voelt je meteen thuis. Dat is wat ik ook graag uitstraal.” Sommige opdrachtgevers zagen daarom méér in Reiny dan alleen een hovenier. “Bij Het Poortje, een jeugdinrichting in Groningen, ben ik gevraagd om de jongeren van de locatie te begeleiden. We deden samen het onderhoud. Sommige jongens mocht ik ook meenemen naar andere opdrachten. Ik heb in die tijd veel meegemaakt, ik moest ogen in mijn achterhoofd hebben. Het gaf ook veel extra betekenis aan mijn werk.” Jaren later vroeg een andere locatie van Het Poortje Reiny zelfs om in dienst te komen. “Ik heb daar over nagedacht, maar Groenservice was toch echt mijn plek.”

"Nog wat langer genieten van het werk"

Begin dit jaar ging Reiny met pensioen. Hij voelt zich vitaal, dus stoppen met werken hoefde niet. “Ik werk nog twee dagen in de week en doe de locaties waar ik de meeste binding mee heb. Bij het Alfa College werk ik mijn opvolger Jelle in. Hij straalt rust uit. Ik zie al dat hij het goed gaat doen.” Terugkijkend is het bijzonder. Zo’n 30 jaar geleden was het maar de vraag of Reiny een leven lang zou kunnen blijven werken. Hoe zouden zijn longen het houden? Nu kiest hij zelf het moment waarop hij stopt. En gaat nog even door. “Het is mooi om nog wat langer te genieten.”

Ook bij ons werken?

Goede mensen zoals Reiny kunnen we altijd gebruiken. Interesse? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie op onze pagina Werken bij.


  • Vacature!

    In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.

    Bekijk vacature