onderdeel van de Frisia Groep zijn:
Onze opdrachtgever Siblu Vakantieparken heeft grote plannen in Nederland. Groen speelt volgens directeur Eppo Vogel een sleutelrol. Het moet natuurinclusief. “Vroeger had iedereen zijn eigen huisje, heg en tuinkabouter. Nu creëren we een landschap met ecologische waarde.”
Siblu is een van oorsprong Frans bedrijf. Het bezit 29 vakantieparken, van de Bretonse kust tot de Middelandse Zee. In 2017 was de tijd rijp voor een uitbreiding naar Nederland. “We zagen ruimte in het middensegment van de markt’, zegt Development Director Eppo Vogel. “Wij zijn geen Landal of Roompot, waar je voor 250 tot 350 duizend euro een stuk grond met een huisje koopt. Je koopt bij ons een betaalbaar chalet en huurt een jaarplek. Het is eigenlijk een dubbele formule, want je kunt je chalet via ons verhuren aan vakantiegangers. Dan zorgen wij voor alles.”
Om in Nederland poot aan de grond te krijgen, moest Siblu campings kopen. Stap twee was om die campings gedeeltelijk om te vormen naar de eigen formule. Voor hele proces van aankopen en transformeren zocht en vond Siblu een Nederlander: Eppo Vogel. Hij had ruim tien jaar ervaring in het omvormen van glamping resorts in China. Een exotisch avontuur, na zo lang te zijn weggeweest uit Nederland. Nu, ongeveer zes jaar later, zijn er onder zijn leiding als development director vier campings gekocht in Nederland en omgevormd naar de formule. Twee in Zeeland, één in Lauwersoog en één in Zuidlaren. Bij die laatste twee verzorgde Frisia Groep de aanleg en het ontwerp.
“Tussen Frankrijk en Nederland zie je een behoorlijk verschil in dichtheid. Hoewel Nederlanders gewend zijn om dicht op elkaar te wonen, willen we onze vakantieplekken groter dan de Fransen. Nederlanders willen veel groen, lucht en ruimte ervaren. De plekken gaan tegenwoordig al naar de 150 tot 250 m2. Over het geheel zie je dat de aandacht voor landschap en natuurlijkheid is gegroeid. Vroeger had je toch veel meer die hokjesgeest. Iedereen zijn eigen huisje, heg en tuinkabouter. Aparte vakjes. Nu creëren we veel meer een landschap met accommodaties dat aansluit op de omringende natuur. Het is een natuurinclusief totaalbeeld.”
“De ligging. Je moet het buitengevoel krijgen. We zoeken daarom altijd naar parken met natuurlijk water. Mensen willen zwemmen en liefst in een meer of plas. Meerwijck is een goed voorbeeld: aan de noordkant ligt een Natura 2000-gebied, aan de zuidkant ligt een plas. Lauwersoog heeft veel goede faciliteiten, maar de ligging aan de Waddenzee en het Lauwersmeer maakt het park pas echt bijzonder. Veel groen en veel rust.”
Kinderen die in wadi’s spelen. Inheemse bomen en bloemen. Een ecologische verbinding met een naburig Natura 2000-gebied. Iedereen profiteert van de natuurinclusieve herinrichting van camping Meerwijck in Zuidlaren. "Dit is een ultiem project."
“We willen breken met de hegje-stegje cultuur, ieder zijn eigen vakje en strakke lijntjes. Het moet ruimtelijker en natuurlijker, zonder dat het afdoet aan het gevoel van privacy. In Lauwersoog hebben we een landschapsarchitect het groenplan laten maken, dat door Frisia Groep is uitgevoerd. De kernkwaliteiten van de plek zijn versterkt. Dat zijn de zichtlijnen naar de Waddenzee en het Lauwersmeer. We hebben beeldbepalende bomen meer ruimte gegeven en inheemse bomen en struiken aangeplant, in een veel vrijer verband. Het is nu meer open.”
“In Meerwijck hebben we het ontwerp door Frisia Groep laten maken. Ze kwamen zelf met het idee om een ecologische verbinding te zoeken met de Kropswolderbuitenpolder, een Natura 2000-gebied aan de noordkant. Ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga heeft eerst een onderzoek gedaan naar de gebiedseigen flora en fauna. Met die gegevens heeft Frisia een natuurinclusief 3D-ontwerp en een inheems beplantingsplan gemaakt. Het park gaat nu op in het totale landschap. Dat versterkt het leefgebied van dieren en planten. Als gast voel je dat het klopt.”
“Als je kijkt naar het investeringsbedrag, dan gaat 80% naar wat er onder de grond aan infra ligt. Elektra, riool, glasvezel, etc. Natuurlijk moet dat allemaal goed werken, maar de beleving bovengronds is voor ons eigenlijk belangrijker. Wel hebben een aantal negatieve ervaringen gehad waarbij een infrabedrijf dacht: “we zijn wel klaar”. Dat terwijl het meeste van het groen nog moest komen. De groenspecialist is bij ons het hele proces betrokken. Van het inventariseren van bomen bij de start, tot aan de laatste planten.”
“Betrouwbaarheid en een no-nonsense mentaliteit. Een project moet strak geregeld zijn, binnen budget, op tijd en op kwaliteit. Kijk, veel van de vakantieparken zijn van familiebedrijven. Als je een park overneemt, vind je zelden dichtgetimmerde bestekken en betrouwbare tekeningen ondergronds. Ik vind het belangrijk dat je niet meteen gaat miepen als de werkelijkheid afwijkt van de tekening. Je zet met elkaar de schouders eronder. Mijn ervaring is dat je daarom het beste kunt werken met een lokale partij. Die kent de plek en de bodem. Meedenken vind ik ook belangrijk. Wij hadden de ecologische meerwaarde van Meerwijck niet door toen we het kochten. Maar nu ligt er wel een ontwerp dat het park extra bijzonder maakt.”
In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.
Bekijk vacature