0511 - 46 12 12
Jan Wiegandt laat zich omscholen tot hovenier

Jan Wiegandt laat zich omscholen tot hovenier

Jan Wiegandt (28) Laat zich omscholen tot hovenier. Eén dag in de week naar school en vier dagen werken in het groen. De zoon van een rietdekker legt nu daktuinen aan. En heeft het naar zijn zin. “Ik zie mezelf hier tot mijn pensioen werken”.

Jan Wiegandt laat zich omscholen tot hovenier

In maart 2023 is de eerste lichting van ons omscholingstraject begonnen. Een traject van 12 weken voor mensen die graag aan de slag willen in het groen. Volledig betaald en in samenwerking met Aeres Training Centre. Jan Wiegandt is één van de deelnemers.

Als je Jan spreekt, lijkt het alsof hij een heel leven achter de rug heeft. Hij groeide op in een boerderij en stond als vierjarige voor dag en dauw de koeien te melken. Op zijn 15e stopte hij met school en begon een periode van 13 jaar aan uitzendwerk. Hij deed al het denkbare werk, van een winkel en een restaurant, tot de steigerbouw, metselen en werken op zee. Zware arbeid is de rode draad. “Als ik ’s avonds niet moe ben van het werken, dan voelt het niet goed.”

Van oorsprong is Jan Duits. Maar zo voelt hij zich niet. Een Ost-Frieslander mag je hem noemen, naar de Noord-Duitse streek die eeuwen geleden verbonden was met ons eigen Friesland. “Oudere mensen in Burgum zeggen wel eens tegen me: jij bent ook gewoon een Fries.” Toen Jan een kleuter was, verhuisde het gezin naar Nederland. Zijn vader kon rietdekker worden. Bijzonder dat Jan, na al die verschillende baantjes, nu zelf ook op het dak werkt.

“Dit was dé kans”

“Ik heb nooit kunnen leren op school”, zegt Jan. “Ik leer niet met mijn hoofd, ik leer met mijn handen.” Via een vriend hoorde hij van het omscholingstraject dat we samen met Aeres zijn gestart. Eén dag in de week naar school voor een hovenierscertificaat en vier dagen aan het werk. Hij aarzelde niet. “Dit was dé kans. Me verder kunnen ontwikkelen in een vak. Ook een keer op vakantie gaan.”

Een mooi beroep

“Het leren valt me mee”, zegt Jan. “We krijgen geen huiswerk en geen examen. En die vier dagen op het dak vind ik mooi. Het is een mooi beroep. Zwaar en elke keer weer anders. Laatst hebben we een schuin dak aangelegd, nu zijn we weer bezig met een lichtgewicht dak. Verschillende technieken, verschillende materialen.” Toch zit er volgens hem nog meer in het vat. “Ik heb het met de hoofduitvoerder gehad over de toekomst. Hij zei: je mag alle praktijkcursussen volgen die je wilt. Dus wie weet in welke richting ik me ontwikkel.”

Is het niet wennen na al die jaren uitzendwerk? “Ik was toe aan een vaste baan”, zegt Jan. “In de laatste 13 jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik kan zelf bijvoorbeeld een huis bouwen. Nu is het tijd om op dezelfde plek te blijven. Ik zie mezelf hier wel tot mijn pensioen werken.”

Wil je net als Jan de overstap maken naar het groen?

Mogelijk starten we na de eerste groep deelnemers een volgende groep. Meld je voor het omscholingstraject aan bij Aileen Nicolai van het UWV: . Geen zin om te wachten? Kijk bij onze vacatures of stuur een open sollicitatie.