0511 - 46 12 12
Vruchten plukken van én door cursus fruitpluktuin Leeuwarden

Vruchten plukken van én door cursus fruitpluktuin Leeuwarden

Tuin met mensen die cursus krijgen

Een aantal jaar geleden stapten de bewoners van Heechterp-Schieringen met een initiatief en ontwerp voor een fruitpluktuin naar de gemeente Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden heeft het idee goedgekeurd en op basis van het ontwerp van de bewoners heeft Frisia Bergum het stuk verwilderde grond omgetoverd tot een levendige, kleurrijke pluktuin vol fruit. Het is een mooie mix van bessenstruiken, fruitbomen en andere fruitsoorten, zoals druiven en frambozen, die geleid worden door draden.

Gezelligheid en onderhoud

De bewoners die met het initiatief kwamen, zijn tevens de vrijwilligers van de fruitpluktuin. Naast gezellig de vruchten opeten, houdt dit ook in dat ze de tuin zelf onderhouden. En dat is geen koud kunstje! Om de vrijwilligers hierbij te helpen hebben collega’s Peter en Jeroen de bewoners een snoeicursus gegeven. Wist jij dat fruitbomen en struiken al in februari gesnoeid moeten worden? Als er alweer nieuwe knoppen inzitten, ben je eigenlijk al te laat. Na een uitgebreide uitleg, hebben de vrijwilligers met behulp van Jeroen en Peter zelf de bomen en struiken gesnoeid.

Belang van snoeien

Goed snoeien is van groot belang! Als bomen en struiken niet goed gesnoeid worden, gaat de kwaliteit van de boom/struik én de vruchten achteruit. Uiteindelijk zullen de bomen en struiken dan veel minder vruchten leveren. En dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig weten de vrijwilligers nu precies hoe ze goed moeten snoeien en daar plukken ze zomers letterlijk de vruchten van!