0511 - 46 12 12
Achtkarspelen – ecologisch onderhoud

Achtkarspelen – ecologisch onderhoud

Achtkarspelen – ecologisch onderhoud

Ecologisch beheer bevordert de biodiversiteit! Dit constateren wij ook in de gemeente Achtkarspelen, waarvoor we al jaren ecologische zones onderhouden. Ieder jaar maaien we het gebied twee keer: rond juni en rond september.

Zoveel mogelijk flora en fauna

Het doel van ecologisch maaien is om zoveel mogelijk de flora en fauna te stimuleren. Door het verschralen van de bodem bevordert de groei van bloemen. Oftewel: zo weinig mogelijk gras! Daarom maaien we in juni vooral de gebieden waar veel gras staat. De hoeken die rijk zijn aan bloemen, laten we staan.

Vergroten van overlevingskansen

We zijn nu met de tweede maaibeurt bezig. 80% van het gebied wordt gemaaid. De overige 20% laten we staan voor insecten om in te overwinteren. Hiermee vergroten we hun overlevingskansen. Het maaisel laten we na het maaien een paar dagen liggen. Zo kan het zaad van de bloemen drogen. Met het ophalen van het maaisel valt dat zaad eruit, waardoor het volgend jaar weer op kan komen! Tegelijkertijd laten we het maaisel ook niet te lang liggen, want daarmee creëer je voeding voor gras. En we willen juist zo weinig mogelijk gras in het gebied.

Kwaliteit van de grond Tijdens het maaien maken we gebruik van een tweewielige maaier met een dubbele montering qua wielen. Hierdoor wordt de druk op de bodem minder en hiermee voorkomen we insporing en verdichting van de bodem. Om diezelfde reden ruimen we het maaisel met de bandhooier en handmatig op met een kruiwagen. Hierdoor hoeven er geen zware machines in het gebied te komen.

Nu we dit ecologische beheer een aantal jaren toepassen, beginnen we ook echt resultaten te zien. We merken dat de biodiversiteit vergroot!

  • Vacature!

    In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.

    Bekijk vacature