0511 - 46 12 12
Boombehoud en boomverplanting voor Felida

Boombehoud en boomverplanting voor Felida

De opdrachtgever

Felida vangt verwaarloosde en/of getraumatiseerde grote katachtigen op in verblijven achter een voormalige boerderij in Nijerbekoop, op ongeveer een hectare land. Felida maakt onderdeel uit van Four Paws, een ngo die actief is over de hele wereld. Juno van Zon is curator bij Felida en projectbegeleider voor de geplande nieuwbouw.

De opdracht

Juno heeft ons al vroeg bij het project betrokken. Hij vroeg ons om vanuit het belang van de bomen het gehele bouwproces mee te lopen. Eerst hebben we de bomen op het terrein geïnventariseerd op basis van gezondheid en meerwaarde. Over de drie jongvolwassen eiken (waarvan één op de foto hieronder) aan de slootkant was iedereen het eens: die moeten koste wat kost behouden blijven op de bestaande plek. Daarna hebben we 10 bomen van tussen de 4 en 10 meter groot, waaronder jonge berken en eiken, een krentenboom en een prunus, geselecteerd om te verplanten. Deze zijn van een formaat dat goed te gebruiken is binnen de verblijven. Ook zijn er kleine bomen, zoals lijsterbessen, geselecteerd om te verplanten naar een houtsingel. Voor alle overige bomen - klein of in slechte conditie - werd bepaald dat ze gekapt mochten worden. Daarvan wordt stamhout hergebruikt voor speelelementen in de verblijven. De houtsnippers zijn ideaal voor gebruik in een mulchlaag.

Ook zijn we in gesprek gegaan met de aannemer. Het doel was om de bouw te laten plaatsvinden met zo weinig mogelijk overlast voor de bomen én een vloeiende werkgang voor de aannemer. Voor de te verplanten bomen is op het terrein een veilige plek gevonden om tijdelijk in depot te gaan, totdat de nieuwbouw klaar is en de bomen op hun definitieve plek komen. Voor de bescherming van alle bomen tegen graaf- en bouwwerkzaamheden komt er een boombeschermingsplan en bomenwacht.

Het resultaat

Op 20 december 2022 zijn de 10 bomen in één ochtend verplant, met een verplantschop op een shovel. Dat liep voorspoedig door alle goede voorbereidingen van uitvoerder boomverzorging Bjorn Kieftenburg (op de foto hierboven). In voorbereiding op de bouwwerkzaamheden, die waarschijnlijk beginnen in de loop van 2023, maken we een boombeschermingsplan voor alle behouden bomen op het terrein.

  • Vacature!

    In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.

    Bekijk vacature