onderdeel van de Frisia Groep zijn:
Het speelplein van basisschool De Bekenkampschool in Groningen kon wel wat extra liefde en aandacht gebruiken. Dankzij een mooi subsidiebedrag gingen de tegels eruit. Wat kwam ervoor terug? Glooiend groen, een wilgenhutje, een kabelbaan, insectenhotels en het begin van een belevingspad. “Jong en oud speelt nu samen.”
Opdrachtgever: Basisschool De Bekenkampschool (O2G2) in Groningen
Uitvoering: Groenservice Noord/Frisia Groep
Periode: Begin 2023
Basisschool De Bekenkampschool aan de Wilgenlaan in Groningen is een kleine school voor speciaal onderwijs. Binnen heeft de school een open karakter, met een knusse centrale ruimte waar alle lokalen op uitkomen. Buiten ligt het speelplein als een ring om het gebouw. "Veel was betegeld en het was allemaal wat verouderd", zegt directeur Else van der Sluis. "We wilden er graag iets moois mee doen en we hoorden dat er subsidiemogelijkheden waren. We hebben een enquête gehouden onder leerlingen en leraren en gevraagd wat zijn graag willen. Daar kwam uit dat iedereen meer ruimte en meer groen wilde. Er kwamen allerlei leuke ideeen uit, van een belevingspad tot een kabelbaan. Een belangrijk punt was dat er meer behoefte was aan samenzijn. Boven- en onderbouw hadden altijd gescheiden pauzes en hun eigen plekken op het schoolplein. Dat moesten we dus loslaten."
"We doen al jaren het onderhoud voor 64 locaties van O2G2, de organisatie achter de Bekenkampschool", zegt projectleider Ewout van der Weg van Groenservice Noord/Frisiagroep. "Nu kwam de vraag of we konden helpen een vergroeningsplan te maken waarmee de Bekenkampschool subsidie kon aanvragen. Je moet dan aan een aantal eisen voldoen, waaronder het verwijderen van tenminste 25 procent tegels. We hebben een ontwerp gemaakt voor een andere indeling van het speelplein. Tegels eruit, groen erin en meer samenhang tussen de verschillende delen. Leuk was dat de school al veel ideeen had: een kabelbaan, insectenhotels, een wilgenhutje, ga zo maar door. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk mee te nemen binnen het budget. Het pannaveldje is verplaatst, net als het hekwerk. Stenen zijn hergebruikt om het kleine amfitheater te vergroten en we zijn creatief met materialen omgesprongen.
"Het is nu vrijer, groter en opener", zegt Else. "Heel leuk dat het zo heeft uitgepakt. We merken dat kinderen op een andere manier pauze houden. Ze zijn lekker aan het rausen, maar we merken ook dat er minder gedoe is op het speelplein. Minder verveling. Minder gerommel in de bosjes met stokken. Dat komt ook doordat iedereen nu met elkaar samenspeelt. De pauzes van de bovenbouw en onderbouw zijn nu op hetzelfde moment en alle kinderen betreden het speelplein direct vanuit hun eigen lokaal. Omdat we nu dus ook minder pauzes hebben, zijn er meer leraren om op te letten. Jong en oud spelen nu samen en zijn ook echt met hun spel bezig. Maar we zijn nog niet klaar. We gaan het belevingspad verder aanleggen en er komen nog plantenbakken. En we gaan de lessen naar buiten brengen. Als je zo'n mooi plein hebt, dan wil je daar ook meer mee doen!"
In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.
Bekijk vacature