0511 - 46 12 12
Pilot: vegetatiematten leggen voor Dantumadiel

Pilot: vegetatiematten leggen voor Dantumadiel

Tegel van substraat, paardenhaar en planten

Vegetatiematten zijn relatief nieuw: in het Verenigd Koninkrijk werken ze er al langer mee, maar in Nederland komen ze pas onlangs op. Wat is het? Een soort tegel van substraat en paardenhaar met daarop een uiterst dichte vegetatielaag van vaste planten. Een belangrijk voordeel is dat je ze in veel sneller tempo kunt aanleggen dan wanneer je handmatig plant in de volle grond. Dat scheelt tijd en kosten. Een ander voordeel is dat onkruid geen kans krijgt: de vegetatie is zo dicht dat er geen plek meer over is voor een ander plantje. Dat scheelt aanzienlijk in het onderhoud.

Pilot-project met Dantumadiel

Onze partner Griffioen levert sinds kort vegetatiematten waar wij graag mee wilden experimenteren. De gemeente Dantumadiel stond open voor een klein pilot-project in het dorp Zwaagwesteinde. We hebben een gazon van 40m2 omgevormd bij een oorlogsmonument aan de Skoallestrjitte/Schoolstraat. Met de herdenkingen van 4 en 5 mei in het vooruitzicht kwam het erg goed uit dat het gazon direct was omgetoverd in een bloemperk.

"Alsof het er al tijden ligt"

Projectleider Arjen Wijma en ecologisch adviseur Gosse Jilderda zijn enthousiast over de mogelijkheden. Arjen: “Als je meteen resultaat nodig hebt, is dit een heel mooie optie. We waren in no-time klaar en het is alsof de vegetatie er al tijden ligt. Per m2 zijn de kosten nét iets hoger, maar dat verdien je ruimschoots terug met de tijdsbesparing bij de aanleg en het onderhoud. Het is echt leuk om te merken hoe groot het verschil is. Na een 'normale' omvorming zie je een veld van zwarte grond met kleine ingestoken planten. Bij de vegetatiematten zie je niet dat het net is aangelegd.”

Met dank aan Peter Veenstra voor de foto's.

Interesse in de vegetatiemat?

We helpen je graag in te schatten of je project zich goed leent voor vegetatiematten. Neem contact op met Arjen Wijma voor meer informatie: