0511 - 46 12 12
Natuurinclusieve herinrichting van Siblu-vakantiepark

Natuurinclusieve herinrichting van Siblu-vakantiepark

"Dit is een ultiem project"

Kinderen die in wadi’s spelen. Inheemse bomen en bloemen. Een ecologische verbinding met een naburig Natura 2000-gebied. Iedereen profiteert van de natuurinclusieve herinrichting van camping Meerwijck in Zuidlaren. Opdrachtgever Siblu transformeert het terrein gedeeltelijk in een vakantiepark voor chalets. Wij maakten het ontwerp en zijn hoofdaannemer.

Projectspecificaties

Opdrachtgever: Siblu

Locatie: Camping Meerwijck, Kropswolde (GR)

Ontwerp: Frisia Groep

Aanleg: Frisia Groep

Vakantieparken waren altijd al populair, maar de laatste jaren slaan alles. De lockdowns zorgden voor een behoorlijke stijging van boekingen, maar ook daarna bleef de interesse jaar-op-jaar groeien. Vaak met percentages in dubbele cijfers. Wat dat betreft heeft het van oorsprong Franse Siblu Vakantieparken op een goed moment de overstap naar Nederland gemaakt. Vanaf 2017 heeft het campings in Nederland gekocht om ze gedeeltelijk te transformeren in vakantieparken met hun eigen formule: jaarplaatsen voor koop-chalets, die de eigenaren in het hoogseizoen via Siblu kunnen verhuren.

Ruimtelijker en natuurlijker

In 2020 begon de herinrichting van een camping in Lauwersoog. In verschillende fases werden delen van het terrein omgevormd. Chalets kwamen in de plaats van toerplaatsen voor caravans en campers. Frisia Groep mocht het groen en de wegen aanleggen. “Toen we geselecteerd werden als bouwteampartner, lag er al een groenplan met soortenkeuze”, zegt operationeel directeur Niels Douma van Frisia Groep. “Daar konden we goed mee werken. Van oudsher bestaan plekken op vakantieparken uit hegjes. Daarmee is gebroken in Lauwersoog. Er is nog steeds privacy, maar de hagen met een mix van inheemse boom- en heestersoorten zijn vrijer geplant. Het oogt ruimtelijker en natuurlijker.”

Natuurinclusieve herinrichting van Siblu-vakantiepark

Lees meer over de omvorming van camping Lauwersoog

Camping Siblu in Lauwersoog is klaar om bezoekers het ultieme vakantiegevoel te geven! De organisatie achter Franse en Nederlandse vakantieparken had de wens om het ‘Lauwersmeer gevoel’ op de camping terug te brengen en klopte bij ons aan om dit te realiseren.


Lees verder

Groen speelt de hoofdrol

“Het bijzondere aan de samenwerking met Siblu is dat we als hoofdaannemer optreden”, zegt projectleider Gauke de Vries van Frisia Groep. Gauke: “Dat deden we in Lauwersoog en dat doen we in Zuidlaren. Groen is voor Siblu beeldbepalend en mag de kar trekken. Dat komt ook doordat we goed de totaalplanning kunnen bewaken. Groen doet altijd mee tot het laatste moment in het proces.” Keuzes voor infra, zoals elektra, gas, riool en glasvezel, zijn volgens Gauke zo veel mogelijk ondergeschikt gemaakt aan keuzes voor groen. Gauke: “Een voorbeeld: er was een hoofdput van het riool gepland bij twee grote populieren. Die plek is aangepast zodat de bomen behouden konden blijven. Het was onze taak om het groen te bewaken en de onderaannemer.”

Toekomstbomen

In Meerwijck is de eerste fase net afgerond. Een plek voor tourcampers is omgevormd voor 50 chalets. Ze zijn een soort showroom voor de rest van het park, dat in latere fases aan de beurt komt. Hoe zag het proces van omvorming eruit? Gauke: “We zijn begonnen met een visuele inspectie van alle bomen op het terrein, om zo de kwaliteit te bepalen. Daarbij hebben we toekomstbomen aangewezen, die duurzaam behouden blijven. Vervolgens zijn bosplantsoen en bomen en struiken met een lage levensverwachting gerooid. Daarna is de infra aangelegd door onze onderaannemer. In het vorige najaar zijn we begonnen met de aanleg van het natuurinclusieve groenplan.

Natuurinclusieve herinrichting van Siblu-vakantiepark

Natuurinclusief ontwerp met fotorealistisch 3D-design voor Siblu

Camping Meerwijck transformeert naar een vakantiepark met chalets. Linda Dekker maakte een natuurinclusief ontwerp met fotorealistisch 3D-design dat uitvoerder Gauke de Vries en zijn mannen nu realiseren.


Lees verder

Het ultieme project

“Meerwijck is voor ons een ultiem project”, zegt Niels. “Groen mag een hoofdrol spelen. We hebben in Siblu een opdrachtgever die de meerwaarde van een natuurinclusief ontwerp meteen erkende. Daarnaast is de projectorganisatie zo ingericht dat we het ook kunnen waarmaken. Elke twee weken hebben we een bouwteamoverleg met Eppo Vogel van Siblu en de onderaannemer.” Gauke leidt het overleg: “Sinds de aanleg van Lauwersoog hebben we elkaar steeds beter leren kennen. We krijgen ruimte en vrijheid om beslissingen te nemen en hoeven niet voor elk probleem de opdrachtgever in te schakelen. De meeste zaken lossen we zelf op. We zorgen dat het op tijd klaar is en in de juiste kwaliteit.”

  • Vacature!

    In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.

    Bekijk vacature