0511 - 46 12 12
Verplanting van een koningslinde in Grootegast

Verplanting van een koningslinde in Grootegast

Alsof ze nooit op een andere plek heeft gestaan

In december 2022 heeft onze vestiging van Pius Floris een koningslinde verplant in Grootegast. Ruim een half jaar later blijkt dat deze linde de verplanting goed heeft doorstaan. Ze heeft zich prima aangepast aan de nieuwe plek: een uitstekende bladbezetting en scheutlengtes van 20 tot 30 centimeter.

Opdrachtgever: Gemeente Westerkwartier
Uitvoering: Pius Floris Bergum
Methode: Verplantschop op een kraan
Periode: December 2022

De opdracht

Aan de rand van Park de Notoaristuun in Grootegast is een bouwproject gepland. Binnen de rooilijn stond een koningslinde die in 2013 is geplant. Een gedenkboom, want in dat jaar plantte elke Nederlandse gemeente een koningslinde vanwege de troonswisseling. De stamdiameter was eind 2022 zo'n 20-25 centimeter. De gemeente wilde de boom graag behouden en vroeg Pius Floris Bergum om haar te verplanten.

De uitvoering

Normaal gesproken bereiden we een boom voor door in het najaar de wortels alvast rond te steken en nieuwe fijne wortelgroei te stimuleren. Zo kan de boom in het volgende groeiseizoen een compacte kluit ontwikkelen en heeft hij betere kansen als hij in het volgende jaar wordt verplant. Die tijd was er nu niet. De linde is echter een geslacht van bomen dat zich goed laat verplanten. Ze heeft een goed herstellend vermogen. Bovendien was dit exemplaar in goede conditie. Daarom hebben we in één beweging de boom losgemaakt en verplant met een grote maat verplantschop. Binnen park de Notoaristuun vonden we een mooie open plek waar deze koningslinde de ruimte heeft om oud te worden. Met 150 meter aan rijplaten hebben we de boom verplaatst in december 2022.

Het resultaat

Ruim een half jaar later, in juni 2023, was goed te zien hoe de linde heeft gereageerd op haar verplanting. Het lijkt net alsof ze nooit op een andere plek heeft gestaan. Scheutlengtes van 20 tot 30 centimeter wijzen erop dat het leven gewoon weer doorgaat en de bladbezetting is goed. De kroon is vol van blakend groen, ondanks de lange droge periode. Het lijkt erop dat deze koningslinde de komende jaren goed op haar plek is.

Verplanting van een koningslinde in Grootegast
100%
min
75%

Meer weten over verplanten?


Neem contact op met Bjorn Kieftenburg, ETW en projectleider


  • Vacature!

    In onze vestiging in Burgum maken we plek voor een hoofd calculatie. We zoeken iemand die op stoom is gekomen in zijn loopbaan en nu wil doorpakken.

    Bekijk vacature