0511 - 46 12 12
Frisia Bergum

Hovenier in hart en nieren

Hovenier in hart en nieren

"Ik ben iemand die blijft"

De lindes die Jan Kalsbeek in de jaren ’80 aanplantte in Stedum zijn nu volwassen. Het is een lange laan met een dicht kroondak en de kroon op zijn werk. Na 45 jaar als hovenier bij Frisia Groep gaat Jan binnenkort met pensioen. “Ik heb nooit geloofd dat het gras groener is bij de buren.”

“Het is wel bijzonder, na al die jaren als hovenier merk ik geen slijtage. Ik heb een tijdje last gehad van mijn rug, maar dat ging vanzelf ook weer over.”

“Vroeger deed je bijna alles met de hand. Niet zeuren, doorgaan. Die mentaliteit. Ik heb duizenden keren de kruiwagen gepakt. Geleerd dat ik dingen met beleid moet doen. Nadenken. Niet met een boom gaan slepen als ik een kluithaak kan gebruiken. Geen rare dingen doen. En ja, ik heb vast ook een goed gestel.”

“Ik leg eer in mijn werk”

“Ik ben iemand die blijft. Dat zit in mijn aard. Ik geloof niet dat het gras groener is bij de buren. In al die jaren zijn er mensen gekomen en gegaan bij dit bedrijf, maar ik hoefde nooit weg. De zekerheid, de veiligheid en de collega’s hebben me altijd aangesproken. Ik had mogelijkheden om uitvoerder te worden, maar dat past niet bij mij. Ik zou het werk meenemen naar huis, want ik wil dat een ander het zo doet als ikzelf. Hovenier zijn heeft altijd bij me gepast. Ik leg eer in mijn werk. Wat ik doe, moet goed zijn.”

“Ik denk niet dat ik in een gat val. Ik ga mijn collega’s missen, maar er komt ook tijd voor andere dingen. Het blijft iets moois om in de natuur te zijn. Vogels kijken, planten zoeken. Alles wat vliegt, kruipt en bloeit vind ik leuk. Het veld in om vogels te determineren. Of thuis een nachtvlinderval zetten met blacklight en in de ochtend kijken wat erin zit. Eigenlijk had ik op de tuinbouwschool niet moeten kiezen voor aanleg, maar voor natuurbeheer. Maar spijt heb ik er niet van.”

Ben jij ook een Jan?

We zoeken opvolgers van Jan: mensen die echt graag in het groen willen werken. Heb je motivatie en de wil om verder te leren? We zoeken beginnende en ervaren hoveniers en staan open voor zij-instromers. Kijk naar onze vacatures of stuur een open sollicitatie op onze pagina Werken Bij.