0511 - 46 12 12
De elektrificering van ons materieel en wagenpark

De elektrificering van ons materieel en wagenpark

Van stekjes naar stekkers

We zetten dit jaar vol in op elektrische alternatieven voor ons wagenpark en materieel. Daarbij verdubbelen we de laadcapaciteit bij de vestigingen in Bergum en Groningen, zodat alle stekkers ook allemaal een oplaadpunt kunnen vinden. Dit jaar verlengen we onze certificering voor CO2-ladder 5, waarmee we de lat steeds hoger blijven leggen. "We zitten in een stroomversnelling."

Praktische grenzen

"Vermogen en actieradius zijn nu nog de beperkende factoren", zegt Douma. "Sommige van onze mensen rijden op één dag het halve land door. Dat kan nog niet met een elektrisch busje. Vooral niet als je ook een aanhanger meehebt. Daarnaast moet de infrastructuur gelijke tred houden: voor al die auto's, busjes, maaiers, shovels en gereedschap is laadcapaciteit nodig. Daarom kiezen we incidenteel nog voor diesel."

De elektrificering van ons materieel en wagenpark

Strategische afweging

"Het keerpunt was in 2018 of 2019", zegt Douma. "We keken toen naar een nieuwe shovel en streepten de voordelen en nadelen van elektrisch af tegen diesel. Als ondernemer ben je gefixeerd op het bedrag onder de streep. Maar 'elektrisch' heeft een heel andere dynamiek door verschillen in onderhoud en afschrijving. We hebben de strategische afweging gemaakt: het wordt vroeg of laat allemaal elektrisch. De uitstoot moet echt omlaag. Laten we dan meteen meegaan in de stroom. Het feit dat we daarbij stiller werken en dat er geen dampen vrijkomen waarin medewerkers urenlang werken, was een tweede belangrijke factor."

Van weerstand naar gewenning

Opdrachtgevers waarderen de transitie naar elektrisch, ziet Douma. "Uiteindelijk straalt het ook op hen af: minder geluidsoverlast, schoner, toekomstbestendig." De wenperiode voor medewerkers was korter dan verwacht. "Mensen in de groensector zijn vaak conservatief als het gaat om materieel", zegt Douma. "Van een diesel weet je precies wat je kunt verwachten. Toch merken we dat de meeste mensen nu eigenlijk best tevreden zijn met de elektrische alternatieven. Het is altijd fijn om met het nieuwste materiaal te werken. En aan het einde van de dag wordt het gemerkt in het lichaam: minder trilling, minder impact op het gehoor, meer lucht. Het is letterlijk een verademing."

CO2-ladder 5

Sinds 2018 hebben we een certificering voor CO2 Prestatieladder trede 5. Dat is een instrument om inzicht te krijgen in het energiegebruik en de CO2 –emissie, om deze vervolgens te kunnen verminderen. Voor trede 5 van de CO2 prestatieladder laat je als bedrijf zien dat je niet alleen de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen organisatie, maar geef je aan dat je je verantwoordelijk voelt voor de hele branche en keten. "Begin dit jaar hebben we de audit gehad en daar zijn we goed doorheen gekomen. Elektrificering is hierin natuurlijk een centraal onderdeel. Voor de prestatieladder stel je doelen toe naar de toekomst, steeds een stap verder. Voor de komende jaren leggen we de lat voor ons energiemanagementplan weer een stukje hoger."

Trots op onze projecten!

Groene (retentie)daken en een patio voor RUG

Verblijfsdak voor het Boegkwartier in Delfzijl

Straat vergroenen voor gemeente Groningen

Partners zijn wij van...

Waarmee kunnen we je helpen?

  • Vacature!

    Voor onze specialisatie groene daken zoeken we op korte termijn een projectleider. Heb jij ervaring in het aansturen van technische projecten? We bieden je een veelzijdige baan (40 uur) met vrijheid en aansprekende projecten.

    Bekijk vacature