0511 - 46 12 12
20 maart 2024: Seminar Biodiversiteit

20 maart 2024: Seminar Biodiversiteit

Handvatten voor biodiversiteit in ruimtelijke projecten (VOL)

"We moeten óók iets met biodiversiteit", hoor je steeds vaker bij ontwikkelprojecten in de openbare ruimte. Waarom moet biodiversiteit je startpunt zijn en niet je sluitpost? Wat zijn goede uitgangspunten? En hoe draag je daadwerkelijk bij aan het vergroten van de lokale natuurwaarden? Het seminar Handvatten voor biodiversiteit in ruimtelijke projecten op 20 maart 2024 in Oosterwolde is een initiatief van Frisia Groep en Ranox Natuuraannemer. We nemen je mee in de basis van biodiversiteit. Specialisten geven hun visie op het belang van leefomgeving, bodem en plantgoed. Je krijgt concrete aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Meld je gratis aan via het formulier hieronder!

Vanwege de grote interesse is de inschrijving gesloten. We zitten vol!

Wie, waar, wanneer?

Van wie: Frisia Groep en Ranox Natuuraannemer
Voor wie:
Gemeenten, aannemers, architecten, woningbouwcorporaties in Noord-Nederland
Waar: Congreslocatie Biosintrum, op het duurzaamste bedrijventerrein in Nederland: Ecommunitypark in Oosterwolde
Wanneer: 20 maart 2024, 12.00 - 16.00 uur, inclusief streeklunch
Toegang: Gratis

Omgeving, functies, ontwerp, keuze van plant- en zaaigoed, maar ook zeker de bodem zijn belangrijke factoren voor succes. En als je dan de juiste keuzes maakt voor de natuur is er nog de (esthetische) verwachting van de inwoner.

Ragna van Sonsbeek

Natuurtechnisch adviseur

20 maart 2024: Seminar Biodiversiteit

Sprekers en onderwerpen

Altenburg & Wymenga / De omgeving als basis voor biodiversiteitsherstel

Een van de meest vooraanstaande ecologische adviesbureaus van Noord-Nederland gaat in op de vraag hoe je de omgeving als uitgangspunt neemt voor het vergroten van kansen voor lokale natuur. En waar zet je op in om het realistisch en uitvoerbaar te houden? Of dit nu gaat over natuurgebied, of stedelijk gebied; grote maatregelen of kleine maatregelen.

Job Claushuis / De bodem spreekt

Een gezonde bodem biedt de beste voorwaarden voor het leven boven de grond. Juist daar krioelt het van het leven op elke vierkante micrometer. Vaak is de bodem verstoord: er is grond opgebracht, er is vervuild, vermest, verdicht. Wat zegt dat over de kansen voor biodiversiteitsherstel? Job Claushuis is bodemexpert en neemt ons hierin mee.

Cruydt-Hoeck / Autochtoon zaaien zit in de genen

Bijna elke gemeente en woningcorporatie experimenteert met kruidenrijke mengsels in de groene ruimte. Een van dé autoriteiten op dit gebied is de Cruydt-Hoeck, kweker van inheemse wildeplantenzaden. Inheems is niet altijd autochtoon, maar wat is dat eigenlijk wel? En hoe zit dat met de gemeentemengsels die de Cruydt-Hoeck speciaal hiervoor heeft samengesteld?

Natuurpro en Frisia Groep / Verbindingen voor mens, dier en plant

Met aandacht voor biodiversiteit aan de voorkant van een ruimtelijk project, is de kans op herstel ervan het grootst. Gert Jan Koopmans van Natuurpro en Ragna van Sonsbeek en Linda Dekker van Frisiagroep, leggen de verbinding tussen landschap, natuurkansen, ontwerp, plantgoed, aanleg en monitoring.

Dagvoorzitter Jaap Jepma / Wie zaait zal oogsten

Jaap Jepma is directeur bij Noordtij, bureau voor procesregie en communicatie. Als procesbegeleider werkt hij in de thema’s economie, ruimtelijke ontwikkeling en samenleving. Hij haalt middels vragen, antwoorden en korte interviews de oogst van de dag op.

Programma

12:00 - Inloop

12:15 - Lunch

12:45 - Opening dagvoorzitter

12:50 - Altenburg & Wymenga / Wat zegt de omgeving over de kansen voor biodiversiteit?

13:30 - Job Claushuis / De bodem spreekt

14:10 - Pauze

14:30 - Cruydthoeck / Autochtoon zaaien zit in de genen

15:10 - Ragna van Sonsbeek en Linda Dekker / Verbindingen voor mens, dier en plant

15:20 - Samenvatting dagvoorzitter Jaap Jepma: Wie zaait, zal oogsten

15:45 - Napraten met een drankje

Een initiatief van

20 maart 2024: Seminar Biodiversiteit
20 maart 2024: Seminar Biodiversiteit

Trots op onze projecten!

Groene (retentie)daken en een patio voor RUG

Verblijfsdak voor het Boegkwartier in Delfzijl

Straat vergroenen voor gemeente Groningen

Partners zijn wij van...

Waarmee kunnen we je helpen?

  • Vacature!

    Voor onze specialisatie groene daken zoeken we op korte termijn een projectleider. Heb jij ervaring in het aansturen van technische projecten? We bieden je een veelzijdige baan (40 uur) met vrijheid en aansprekende projecten.

    Bekijk vacature